
فهرست مطالب این مقاله
دمای قطعات کامپیوتر چقدر باید باشد؟
واحد پردازش مرکزی ( یا به اختصار CPU) قلب کامپیوتر است و انواع دادهها از طریق آن پردازش میشوند. بسته به نوع کارکرد CPU، دمای آن میتواند کمی افزایش یابد. شاید این سوال برای شما ایجاد شود که دمای قطعات کامپیوتر باید چقدر باشد؟ چه حدی درجه حرارت بالا و چه حدی طبیعی است؟ در این مقاله قصد داریم به پاسخ این سوالات بپردازیم، با ما همراه باشید.
چگونه گرما توسط کامپیوتر تولید میشود؟
گرما یک اثر جانبی طبیعی ناشی از الکتریسیته است که در کامپیوترها هم میتوان ردپای آن را مشاهده کرد. هر چیزی که از انرژی برای انجام دادن یک فعالیت استفاده کند، منجر به انتقال گرما خواهد شد؛ خواه یک کامپیوتر باشد یا موتور ماشین. اجزای داخلی کامپیوتر بسته به میزان کار، از خود گرما ساطع میکنند به ویژه واحد پردازش مرکزی (CPU) و واحد پردازش گرافیکی (GPU). یکی از مواردی که مستقیما بر روی دمای قطعات کامپیوتر اثر میگذارد، اورکلاک است. در اورکلاک، سیپییو با سرعت کلاک بالاتری نسبت به آنچه که سازنده در نظر گرفته، کار میکند. این مورد باعث بهبود عملکرد سیستم میشود اما از آنجاییکه برای انجام وظایف خود به ولتاژ بالاتری نیاز دارد، گرمای بیشتری هم تولید خواهد شد.
فعالیتهای سادهتری نظیر انجام بازیها، تماشای فایلهای تصویری بلوری، رایت کردن و به اشتراکگذاری فایلها هم میتوانند بر روی CPU فشار وارد کنند. با انجام چندین کار به طور همزمان، گرمای بیش از حدی توسط واحد پردازش مرکزی تولید میشود که گاهی اوقات نگران کننده است.
گاهی اوقات افزایش دمای قطعات کامپیوتر میتواند نشانه هک شدن باشد. ممکن است مجرمان سایبری بدافزاری روی سیستم شما نصب کرده باشند که در پس زمینه اجرا شود. این بدافزار باعث آسیب به قطعات و افزایش دمای قطعات سیستم میشود. بهترین کار این است که همیشه اسکن امنیتی انجام دهید تا خیالتان از این بابت راحت شود.
دمای معمولی CPU چقدر است؟
واحد پردازش مرکزی، عنصر مرکزی محاسبات و کنترل کامپیوتر بوده و وظیفه اجرای دستورات، پردازش دادهها و هماهنگی عملیات سیستم را بر عهده دارد. عملکرد CPU بر سرعت و کارایی رایانه تأثیر زیادی داشته و برای بهبود عملکرد سیستم، باید به دمای آن توجه زیادی داشته باشید. دمای معمولی سیپییو ممکن است بسته به پردازنده، مدل کامپیوتر و شرایط کاری متفاوت باشد.
بار روی رایانه بر دمای قطعات کامپیوتر اثر خواهد گذاشت. هنگام بازی یا اجرای برنامههای سنگین، دمای CPU ممکن است کمی افزایش یابد. به طور کلی می توانید از مقادیر زیر به عنوان راهنما استفاده کنید:
- اگر نرم افزار سنگین یا نیمه سنگینی باز نیست، دمای CPU باید بین 30 تا 50 درجه سانتیگراد باشد.
- در صورت باز بودن نرم افزار سنگین، دما تا 70 الی 80 درجه سانتیگراد بالا میرود.
- دمای CPU نباید از 81 درجه سانتیگراد تجاوز کند.
- اگر رایانه شما کند است یا مرتباً فریز میشود، احتمالا از حداکثر دمای توصیه شده CPU فراتر رفتهاید.
آیا رایانه بیش از حد داغ بوده یا گرمای طبیعی دارد؟
اگر صدای فن کامپیوتر را شنیدید، وحشت نکنید. صدای فن کاملا طبیعی بوده و نشان میدهد در حال خنک کردن قطعات داخلی کامپیوتر هستند. هر کار سختی که توسط CPU، GPU، هارد دیسک (HDD) و تا حدی درایو نوری (DVD یا پخش کننده Blu-ray) انجام شود، دمای رایانه را افزایش خواهد داد. کامپیوترها معمولا گرما را بدون هیچ اثر مخربی تولید میکنند. تنها در صورتی نیاز به نگرانی است که فنها دائما با سرعت بالا و پر سر و صدا کار کنند. البته در صورتی که صدای فن هیچ وقت به گوش شما نمیرسد هم میتواند کمی نگران کننده باشد. ممکن است خرابی فن علت اصلی گرم شدن بیش از حد قطعات کامپیوتر باشد.
چگونه میتوانید تشخیص دهید که کامپیوتر بیش از حد داغ شده است؟ شاخص اصلی شما برای سنجش این موضوع، عملکرد سیستم است. در صورت گرمای بیش از حد قطعات، سرعت کامپیوتر کاهش چشمگیری پیدا میکند. به طور مثال باز کردن دو تب مرورگر بیش از حد عادی طول میکشد یا برای باز کردن نرم افزارهای نیمه سنگین مشکل دارید. علاوه بر مشکلات نرم افزاری، ممکن است کامپیوتر بدون هیچ هشدار قبلی خاموش شده یا ریست شود. در صورتی که صفحه فریز شده و تنها صفحه آبی را به شما نشان دهد، معمولا یکی از قطعات دچار مشکل شدهاند.
دمای مناسب CPU در حین بازی
همانطور که اشاره شد اجرای بازی باعث افزایش دما سیپییو خواهد شد، بنابراین با نصب بازی انتظار دمای کمی بالاتر از حد معمول را داشته باشید. دما در حین بازی باید در حدود 65 درجه سانتیگراد تا نهایت 85 درجه سانتیگراد باشد. در نظر داشته باشید که دمای کامپیوتر بالاتر از 80 درجه برای عملکرد کامپیوتر مشکل ایجاد خواهد کرد.
در صورت بالا بودن دمای سی پی یو چه باید کرد؟
اگر دمای واحد پردازش مرکزی دائما به بالاتر از 90 برسد، میتواند منجر به مشکلات دائمی برای سخت افزار یا حتی کاهش طول عمر رایانه شما شود. در حال حاضر بسیاری از CPUها به گونهای طراحی شدهاند که به طور خودکار عملکرد را در دماهای بالاتر کاهش داده تا آسیبی به قطعات وارد نشود. برای جلوگیری از افزایش بیش از حد دمای سیپییو، فنها و خنککنندهها نقش مهمی در دفع گرما دارند. اگر گرد و غبار زیادی در فن جمع شود، سیستم خنک کننده به درستی کار نخواهد کرد، در نتیجه باید به تمیزی فن هم توجه داشته باشید. اگر به طور منظم از نرم افزاری استفاده می کنید که باعث افزایش دمای واحد پردازش مرکزی میشود، باید در اتاقی با تهویه مناسب کار کنید. علاوه بر آن با استفاده از برنامههای مختلف میتوانید میزان استفاده و دما CPU را بررسی کنید. برای کاهش دمای سیستم بهتر است محیط اطراف را تغییر دهید. به طور مثال در تابستان کامپیوتر رومیزی یا لپتاپ را به اتاق خنکتر انتقال دهید.
- سرعت فن را افزایش دهید. سرعت فنهای نصب شده روی کیس را افزایش داده و اجازه دهید هوای بیشتری را به داخل و خارج از کیس منتقل کنند.
- گرد و غبار رایانه خود را تمیز کنید. فنها و فیلترهای گرد و غبار نصب شده روی کیس را به طور مرتب تمیز کنید تا مطمئن شوید مسدود نیستند.
- پنل کناری کیس را بردارید. برداشتن پنل کناری کیس یک راه سریع و آسان برای اطمینان از جریان کافی هوا در داخل کیس است.
- محیطی خنک برای رایانه شخصی داشته باشید. سعی کنید تا حد امکان از قرار دادن کامپیوتر در محیط گرم خودداری کنید. اگر در منطقهای با دمای بالا زندگی میکنید، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا میکند.
خنککنندههای فاطر؛ یک انتخاب طلایی برای کاربران
فاطر یکی از بهترین شرکتهای تولید سختافزار در ایران زمین به شمار میآيد که محصولات خود را با کیفیت ساخت عالی و طراحی مدرن به بازار عرضه میکنند. تنوع بینظیر خنککنندههای بادی و مایع فاطر در کنار مدلهای مختلف فن کیس، نیاز همه کاربران حرفهای و گیمرها را به طور کامل برطرف میکند. در ادامه به معرفی چند مدل از محصولات فاطر میپردازیم که در زمینه کاهش میزان دمای سیستم به شما یاری میرسانند.
معرفی خنک کننده های فاطر
فن کیس 120 میلی متر Tray فاطر مدل Fater FFS-120 R1
Fater FFS-120 R1 با ابعاد 120×120×25 میلیمتر و نورپردازی ARGB، انتخابی مناسب برای افرادی است که میخواهند با صرف هزینه مناسب، یکی از بهترین فن کیسهای موجود در بازار را خریداری کنند . این فن دارای کانکتور 5 پین بوده و میانگین عمر مفید آن به 40000 ساعت میرسد. حداکثر توان مصرفی این فن نیز تنها 2 آمپر است. باید به این نکته اشاره کرد که مدل فن به کار رفته در این محصول از نوع Slave است.
خنک کننده بادی پردازنده فاطر مدل Fater FC-F16
خنککننده Fater FC-F16 از نوع Tower Style و با طراحی بلوک آلومینیومی، بهطور خاص برای پردازندههای AMD و Intel طراحی شده است. این محصول با طراحی Tower Style و هیتسینک Heat-Pipe از جنس آلومینیوم به تولید میرسد. در این محصول شاهد دو لوله حرارتی U شکل به قطر 6 میلیمتر هستیم که با گاز تترافلوئورواتان پر شدهاند.
طراحی پرهها از موتور F-14 Tomcat الهام گرفته شده و یاتاقانهای این فن از نوع Hydraulic Bearing هستند. این فن دارای قابلیت نورپردازی FRGB است میتواند حداکثر جریان هوایی معادل 44 فوت مکعب در دقیقه (CFM) و فشار 2.15 mmH2O تولید کند. فن این محصول قادر است با سرعت 1000 تا 2400 دور در دقیقه بچرخد و نویز تولیدی آن تنها 33 دسیبل خواهد بود.
خنک کننده مایع پردازنده فاطر مدل Fater FW-360R3W1 White
برای کسانی که به دنبال عملکرد بینظیر و بهبود جریان کولینگ سیستم عالی هستند، خنککننده مایع Fater FW-360R3W1 White با ابعاد 360 میلیمتر و 3 فن 120 میلیمتری یک گزینه فوقالعاده محسوب میشود. این خنککننده از پمپ داخلی کمصدا و بلوک واتر بلاک مسی برای انتقال سریع حرارت بهره میبرد.
فنها با طراحی تیغه ساطوری (Cleaver Blade) و توان چرخش 800 تا 1800 RPM، جریان هوای 63 CFM را تولید کرده و به کاهش نویز و بهبود خنککنندگی کمک میکنند. همچنین، سیستم نورپردازی ARGB قابل تنظیم از طریق کنترلر اختصاصی، زیبایی بصری کیس شما را افزایش میدهد. پشتیبانی از طیف وسیع سوکتها، توان حرارتی 290 وات و لولههای انعطافپذیر 390 میلیمتری، این محصول را به یکی از بهترین انتخابها تبدیل کرده است.
خنک کننده بادی پردازنده فاطر مدل Fater FC-MIG29W
این خنککننده بادی نیز در دسته کولینگهای Tower Style قرار میگیرد و به علت طراحی بلوک نیکلی و نورپردازی ARGB توانسته است نظر بسیاری از کاربران را به سمت خود جلب کند. Fater FC-MIG29W با حداکثر TDP 210 وات و لولههای حرارتی ویژه، گزینهای مناسب برای خنکسازی پردازندههای پیشرفته است.
در درون لولههای حرارتی این خنککننده بادی از گویهایی با جنس آلیاژ مس و آلومینیوم استفاده شده و همین امر عملکرد آن را به سطح جدیدی ارتقا میدهد. نکته جالب، آبکاری شدن لولههای حرارتی این محصول است که موجب جلوگیری از اکسیده شدن آنها خواهد شد. طراحی پرههای این محصول نیز از موتور MIG – 29 الهام گرفته شده است.
بهترین برنامههای بررسی دمای لپ تاپ و رایانه شخصی
گرما میتواند به شدت عملکرد اجزای کامپیوتر را مختل کند. نرم افزارهای مختلفی برای بررسی دمای قطعات کامپیوتر وجود دارد که در این بخش بهترین آنها را معرفی میکنیم.
- نرم افزار CrystalDiskInfo
اگر به دنبال یک ابزار اختصاصی برای مدیریت گرمای HDD و SSD هستید، CrystalDiskInfo را به شما پیشنهاد میکنیم. این نرم افزار رابط کاربری آسانی داشته و به کنترل بهتر دمای هارد دیسک کمک زیادی میکند. Health Status سلامت کلی هر درایو را تخمین زده و دما تمام دیسکهای سیستم را به شما نشان میدهد.
- نرم افزار Core Temp
نرم افزار Core Temp یک نرم افزار دقیق، کاربردی و سریع است که میتوان از آن برای بهبود عملکرد سیستم استفاده کرد. با نصب این نرم افزار، با افزایش گرمای بیش از حد قطعات، یک پیام هشدار دریافت خواهید کرد تا سریع متوجه دمای بالا شوید.
- نرم افزار HWiNFO
نرم افزار HWiNFO یک نرم افزار سبک و کاربردی است که تقریبا هر 1 تا 2 ماه، یک آپدیت جدید برای آن ارائه میشود. با نصب نرم افزار گزارشات کامل مرتبط به CPU، RAM، HDD، SSD، باتری و … در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
- نرم افزار HWMonitor
یکی از قابل اعتمادترین نرم افزارهای نظارت بر دمای لپ تاپ، HWMonitor است که تمام اطلاعات مورد نیاز در مورد دمای قطعات را جمع آوری و نمایش میدهد.
سخن پایانی
گرمایش کامپیوتر امری کاملا طبیعی بوده و تا زمانی که در محدوده نرمال بماند، نیازی به نگرانی نخواهد بود. چیزی که باید نگران آن باشید مشکل داغ شدن بیش از حد کامپیوتر است، به خصوص زمانی که بازی کرده یا به ناچار از نرم افزارهای سنگین استفاده میکنید. افزایش دمای قطعات کامپیوتر میتواند به مرور زمان باعث خرابی قطعات سیستم شده و بر روی عملکرد آن اثر بگذارد. بهترین راه استفاده از نرم افزارهای جانبی کنترل دما و بررسی مداوم عملکرد سیپییو است تا مشکلی ایجاد نشود. انواع خنککنندههای مایع و بادی فاطر که با به کارگیری برترین تکنولوژیهای روز جهان ساخته شدهاند، به شما در زمینه کاهش میزان دمای قطعات مختلف سیستم یاری میرسانند.
محتوای این صفحه چقدر برای شما مفید بود؟
بهمون ستاره بده!
میانگین امتیاز: 5 / 5. تعداد 14
هنوز به این نوشته امتیازی ندادید!